Demo

Endokrinoloji Hakkında

Endokrinoloji, salgı bezlerinin endokrin sistemlerini, ürettikleri düzenleyici maddeleri (hormonlar) ve sistemdeki bozuklukları inceleyen daldır.

Endokrin sistem, çok karmaşık birçok vücut işlevini koordine etmek ve normal çalışmalarını sağlamak için tasarlanmış bir düzene sahiptir. Bu sistem, birçok farklı hormonu ‘iletici’ sinyaller olarak kullanır. Bunlar, adrenal bezler, cinsiyet bezleri (kadınlarda overler ve erkeklerde testisler), pankreas, paratiroid, hipofiz bezi ve tiroid dahil farklı birçok endokrin bezleri tarafından üretilir.

Bu bezler tarafından üretilen hormonlar, hedef organ ve sistemlerde harekete geçmek üzere vücudun farklı yerlerine gönderildikleri bezlerden, doğrudan kan dolaşımına salgılanır.

Hipofiz bezi ve hipotalamus
Hipofiz bezi tarafından hormon üretimi, sinir ve endokrin sistemleri arasında önemli bir bağlantı sağlayan, beyinin hipotalamus adı verilen küçük bir bölgesi tarafından düzenlenir.

Hipotalamus; büyüme, gelişme ve metabolizmanın hemen hemen tüm yönlerini (hipofiz bezi tepkileri sayesinde) düzenlemeye yardımcı olan dokuz farklı hormon üretir.

Endokrin sistemi bozuklukları
Endokrin sisteminin geribildirim mekanizması, herhangi bir hormonun aşırı üretimini (hipersekresyon) ya da az üretimini (hiposekresyon) engellemek üzere çalışır. Ancak, bazı hastalık durumlarında düzenlemede bazı dengesizlikler mevcuttur.

Hipofiz bezinden az ya da çok hormon üretimi birçok probleme sebep olur. Büyüme hormonunun üretimindeki dengesizlikler, çocukların normal gelişimini etkiler. Çocukluk ve ergenlik dönemlerinde büyüme hormonu üretimindeki herhangi bir eksiklik, çocuğun boyunu ve gelişimini etkileyecektir ve uzun kemiklerdeki büyüme plakları bir kere kapandı mı büyüme hormonunun bir kişinin boyu üzerinde daha fazla etkisinin olması söz konusu olmamaktadır.